Budynek Ośrodka dla Osób Starszych – MONAR Sobolew k. Garwolina

Projekt Ośrodka dla Osób Starszych – MONAR – w Sobolewie zakłada adaptację i remont
istniejącego budynku garażu oraz adaptację i przebudowę istniejącej kuchni
oraz budynku administracyjnego.

Opis budynków projektowanych

Korpus główny – w którym mieścić się będzie hall z recepcją, poczekalnia, stołówka,
poradnia uzależnień od alkoholu, przestrzeń na wynajem (rehabilitacja, itp.), sala
wystawowo-rekreacyjna z zapleczem i antresolą dla zajęć grupowych, sanitariaty –
usytuowany będzie w południowej części działki.

Łączniki (dwukondygnacyjne, na drugiej kondygnacji wyłącznie komunikacja z tarasami)
– usytuowane “po łuku” mieścić w sobie będą zaplecze jadalni, pralnię
(z punktem tanich usług pralniczych), pokój socjalny, pokój zajęć oraz sanitariaty.

Od korpusu głównego łącznik w kierunku zachodnim prowadzić będzie do skrzydła “A”,
w którym zaprojektowano – na parterze – 5 dwupokojowych, 5 osobowych, segmentów
dla osób “leżących” z własnymi łazienkami i toaletami przystosowanymi dla osób
niepełnosprawnych – łącznie dla 25 osób, oraz zaplecze medyczne i techniczne.
Z pokojów zaprojektowano bezpośrednie wyjście do ogródków.
Na poddaszu użytkowym (dostępnym zarówno przez łącznik z piętra korpusu
głównego jak i z parteru skrzydła “A”, a także z zewnątrz za pomocą klatki schodowej)
zaprojektowano trzy pięcioosobowe segmenty dla osób “chodzących” – z własnymi
sanitariatami – łącznie dla 15 osób. Z pokojów zaprojektowano wyjścia na taras.
W skrzydle “A” znajdzie miejsce łącznie 40 osób pensjonariuszy.

Od korpusu głównego łącznik w kierunku wschodnim, prowadzić będzie do skrzydła
“B”, w którym zaprojektowano – na parterze – 2 dwupokojowe, 5 osobowe, segmenty
dla osób “leżących” z własnymi łazienkami i toaletami przystosowanymi dla osób
niepełnosprawnych – łącznie dla 10 osób oraz 3 segmenty (2 pięcioosobowe i 1
dwuosobowy)  dla osób  “chodzących” – z własnymi sanitariatami – łącznie dla 12 osób
a także zaplecze medyczne. Razem na parterze w skrzydle “B” będzie mogło
przebywać łącznie 22 pensjonariuszy. Na poddaszu użytkowym
(dostępnym zarówno przez łącznik z piętra korpusu głównego jak i z parteru skrzydła
“B”, a także z zewnątrz za pomocą klatki schodowej i ze skrzydła “C”) zaprojektowano
dwa pięcioosobowe segmenty dla osób “chodzących” – z własnymi sanitariatami –
łącznie dla 10 osób. Z pokojów zaprojektowano wyjścia na taras. Będzie tam także
zaplecze medyczne. W skrzydle “B” znajdzie  miejsce łącznie 32 pensjonariuszy.

Skrzydło “B” będzie połączone ze skrzydłem “C” poprzez przechodni,
dwukondygnacyjny łącznik. Zaprojektowano w nim – na parterze – 4 segmenty
(3 pięcioosobowe i  1 trzyosobowy) dla osób  “chodzących” – z własnymi sanitariatami –
łącznie dla 18 osób a także zaplecze medyczne i socjalne. Z pokojów zaprojektowano
bezpośrednie wyjście do ogródków.  Na poddaszu zaprojektowano pokoje mieszkalne
(bez tarasów) dla wolontariuszy – łącznie dla ok. 14 osób.

Budynek będzie zaprojektowany w technologii szkieletowo-tradycyjnej, dachy
dwuspadowe (skrzydła) z szerokimi lukarnami z dachami płaskimi i czterospadowe
(korpus główny) oraz płaskie (łączniki, klatki schodowe).

W istniejącym budynku administracyjnym na parterze będą biura zakładu a na piętrze
projektuje się pokoje mieszkalne dla wolontariuszy – łącznie dla ok. 6 osób.

Istniejący budynek kuchni zostanie przebudowany tak, by nadal spełniał rolę kuchni dla
obiektu i na usługi zewnętrzne (catering) a dodatkowo będzie zaprojektowana mała
kawiarnia dla pensjonariuszy i odwiedzających.

Istniejący budynek garażu nadal będzie pełnił funkcję garażu i zaplecza technicznego.

Architektura – tradycyjna: Korpus główny nawiązujący do dworków klasycystycznych,
skrzydła nawiązujące do wiejskiej architektury mieszkalnej. Dołączono współczesne
elementy architektoniczne (dachy płaskie, daszki – w tym szklane, balustrady – szkło,
stal, tarasy, krycie blachą) jako łącznik między dwoma stylami. Kolorystyka tradycyjna:
ściany beżowe, gzymsy i zdobienia białe, cokół z kamienia ciosanego, dachówka
ceramiczna w kolorze naturalnym.

Istniejące obiekty zostaną przebudowane w nawiązaniu do przyjętej architektury
projektowanych zabudowań.

 

WIDOKI Z LOTU PTAKA

BUDYNKI

WNĘTRZA