Dom // Warszawa – Falenica

Dom w zabudowie szeregowej (ok. 135 m²) o wąskim trakcie ze schodami umieszczonymi wzdłużnie w części centralnej. W związku z powyższym zaistniała konieczność przełamania wydłużonej przestrzeni parteru. Zostało to osiągnięte poprzez zaprojektowanie posadzki oraz sufitu podwieszonego pod kątem 13° w stosunku do ścian podłużnych. Vis-à-vis schodów zaprojektowany został kominek narożny (również ustawiony pod takim samym kątem) – jego bryła zdecydowanie podzieliła funkcjonalnie przestrzeń parteru na kuchnię z jadalnią oraz na salon, nie naruszając jednak jednoprzestrzenności wnętrza. Wchodząc do domu zauważamy falę na posadzce i suficie podświetloną listwami LED (na posadzce wyodrębnioną jasnym parkietem przemysłowym pośród ciemnoczekoladowych płytek) prowadzącą wzrok w kierunku kominka. Nietypowa balustrada – wspornikowe sztyce wychodzące z posadzki lub z policzków schodów – zdynamizowała przestrzeń. Kąt przełamania posadzki i sufitu powielony został także w hallu piętra. Dom utrzymany w spokojnej (beże i szarości) kolorystyce z elementami fioletu. Zastosowaliśmy kontrastujące materiały na posadzce (jasne drewno, ciemne duże płytki gresowe). Przy sypialni rodziców nietypowa i kontrastująca z resztą pomieszczeń łazienka w kolorystyce Ferrari (biel, czerń i czerwień). Całość dopełniają ciekawe lampy z kolekcji Philips Ecomoods.
  • Miasto: Warszawa
  • Miejsce: Falenica
  • Rodzaj obiektu: dom mieszkalny